IMIS: Integrated Marine Information System

[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Amerikaanse boormossel - Petricola pholadiformis. Niet-inheemse soorten van het Belgisch deel van de Noordzee en aanpalende estuaria
VLIZ Alien Species Consortium (2009). Amerikaanse boormossel - Petricola pholadiformis. Niet-inheemse soorten van het Belgisch deel van de Noordzee en aanpalende estuaria. VLIZ Information Sheets, 16. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. 5 pp.
Deel van: VLIZ Information Sheets. Flanders Marine Institute (VLIZ): Oostende
Cover

Beschikbaar in  Auteur 

Trefwoorden
  Taxa > Species > Introduced species
  Petricola pholadiformis Lamarck, 1818 [WoRMS]
  ANE, België, Belgisch Continentaal Plat (BCP) [Marine Regions]; ANE, België, Belgische kust [Marine Regions]
  Marien

Project Top | Auteur 
 • Niet-inheemse soorten in het Belgisch deel van de Noordzee en omliggende estuaria

Auteur  Top 
 • VLIZ Alien Species Consortium, meer

Abstract
  De Amerikaanse boormossel Petricolaria pholadiformis kwam oorspronkelijk enkel langs de oostkust van Noord- Amerika voor, maar werd omstreeks 1890 naar Europa gebracht (Engeland) samen met het transport van Amerikaanse kweekoesters Crassostrea virginica. De planktonische larven van de boormossel konden vervolgens de rest van Europa bereiken door mee te liften met zeestromingen. De soort werd voor het eerst in Belgische wateren waargenomen in Nieuwpoort in 1899. Nu leeft de soort vooral ter hoogte van onze oost- en middenkust. Deze tweekleppige boort gangen in turf- en veenblokken, hout, harde klei en kalksteen. In aanspoelende veenblokken zijn vaak levende individuen terug te vinden. Lege schelpen spoelen vaak aan op onze stranden.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur